Doorgaan naar hoofdcontent

pranayama


Pranayama:
ademhalingsoefeningen

Over Pranayama zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali):

Als de houding (Asana) is geperfectioneerd, volgen ademhalingsoefeningen (Pranayama) waarbij het in- en uitademen gestopt wordt (2.49). De ademhalingsoefeningen betreffen het vasthouden van de adem na het inademen, na het uitademen en op elk ander moment - ze zijn afhankelijk van plaats, tijd en frequentie van de oefening - geleidelijk aan wordt de ademhaling subtieler en trager (2.50). De ultieme ademhalingsoefening (Pranayama) betekent het overstijgen van in- en uitademing (2.51). Daaruit ontstaat het oplossen van dat wat de lichtenergie bedekt (het lichtend aspect van Prana) (2.52). Daaruit ontstaat ook de capaciteit van de geest tot concentratie (2.53).

Prana is de levenskracht. In algemene zin is prana dan ook prakriti, de energetische kant van het bewustzijn. In meer specifieke zin duidt prana op dat wat veel levensenergie bezit, zoals de lucht. Daarom wordt prana vooral gezien als de ademenergie, maar ook bijvoorbeeld vers voedsel is een belangrijke bron van prana.


Pranayama heeft een dubbele betekenis. Prāna = "levenskracht", Ayāma = "beheersing". Als pran-ayama duidt het op het vergroten van de levenskracht door ademhalingsoefeningen, zodat we de uitdagingen van het leven beter aankunnen. Als prana-yama duidt het op het verlagen van de levenskracht, zodat geest en lichaam rustig worden. Dat gebeurt vooral door het inhouden van de ademhaling, wat ook de opslag van prana-energie als tejas en ojas bevordert. Die energie kan dan gebruikt worden in diepe meditatie en absorbtie (samadhi), wanneer de adem helemaal stilvalt. Pranayama heeft ook nog vele andere gezonde bijwerkingen, zoals het reinigen van de energiebanen (nadi’s) en het balanceren van de dosha’s (ayurvedische constituties).

In Hatha Yoga wordt pranayama gebruikt om asana (houding) te realiseren.
De meeste pranayama oefeningen zijn af te raden als de maag nog vol zit of in geval van constipatie.
Hieronder volgen een aantal belangrijke pranayama oefeningen :
  •          3 fasen ademhaling
  •          Surya Bedhana
  •          So-ham meditatie
  •          Steeds trager en diep ademen.
  •          Zuchten (kapalabati)
  •          Bhastrika
  •          Shitali en Sitkari (niet in de winter)
  •          Afwisselend ademen door de neusgaten, of door één specifiek neusgat
  •          Langzaam opbouwen van het pauzeren van de ademhaling, eerst na het inademen.       
  •          Specifieke ademhalingsoefeningen voor de 5 Pranas :      Prana - Udana - Vyana - Samana - Apana
  •          Nadi Shodana pranayama

Deze pranayama’s zijn niet bedoeld om zelfstandig uit een boekje te leren, maar moeten door een ervaren leraar te worden aangeleerd.

Op basis van tekst  van Peter Marchand (en aangevuld door Yoga Spot)
Originele tekst op: http://www.leela-yoga.be
Schilderij geschilderd door Pieter Weltevrede

Populaire posts van deze blog

Duo Yoga

Wat is leuker dan yoga? Samen yoga! Natuurlijk, yoga gaat over verstillen en naar binnen keren, en dat gaat het beste als je dat op alleen en op je eigen mat doet, maar bij sommige asana's (houdingen) kan het verdiepend werken om samen met iemand van je eigen postuur een houding aan te nemen.  Hieronder nemen we je mee in een vijftal prima samen uit te voeren asana's. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan nodigen we je uit om deel te nemen aan onze workshop "duo yoga"! Veel plezier! Shared Downward Dog Dit helpt om gewicht van de handen te krijgen en de rug te verlengen.  - sta in Downward Facing Dog - partner plaatst de voeten op het    heiligbeen - partners' hielen raken het hoogste    punt op het heupbot - partner's armen haast verticaal - partners' borst naar je /\ partner    om je schoudergordel te openen - je voeten geven een fijne lift en    verlenging van je partner's rug Marry Navasana Het is makkeli...

Interview met Margriet: Woman Wisdom weekend op Mallorca

Tekst: Margriet Verhagen Het Woman Wisdom Weekend; om nooit te vergeten `Hoe was je weekend`? Eindelijk was het zo ver: het lang verwachte Woman Wisdom Healing Circle – weekend, van mijn lieve docente Katiza, op een zonovergoten Spaans eiland in een prachtig landhuis met uitzicht over de hele vallei. Na een voorspoedige reis voelden we ons snel thuis. We namen een kijkje in de tuin, deden onze yoga practise en maakten wandelend kennis met het prachtige Mallorcaanse landschap. Ook richtten we een ´sacred place´ in met stenen, prachtige bloemen, kaarsen en wierook, op een mooie plaats waar we de zon op konden zien gaan. Op zoek naar het gevoel van vrouw-zijn Op vrijdagavond liepen we zwijgend, onder begeleiding van het hypnotiserende geluid van een aantal drums, naar de plaats waar we dit weekend veel tijd zouden doorbrengen: een mooie grote open tent waar plaats was voor ons allemaal.  We werden gevraagd om ons mooiste, diepste, vrouwelijke zelf te v...

Interview: Amber Jägers

Dit is vrijheid voor Amber Welke Yoga houding geeft jou een gevoel van vrijheid? En waarom? Trikonasana, oftewel Triangle pose. Terwijl je met beide voeten stevig in de grond geworteld staat, verleng je je arm naar het plafond en open je je borst. Als een vogel die een wending maakt. De combinatie van de voeten en benen die stevig in de grond staan en de opening naar de hemel maakt dat deze houding mij een bevrijdend gevoel geven. Als je vrijheid moet omschrijven, welke kernwoorden komen er bij jou op? En waarom? Speelsheid, flexibiliteit, lichtheid, beweging, ontdekken. Ultieme vrijheid voor mij is het vrij zijn van angsten. Dat uit zich fysiek in de vrijheid om de wereld te ontdekken: backpack op en een nieuwe wereld binnen stappen. Maar belangrijker nog je mentale vrijheid: het hebben van een open mind, nieuwsgierig naar wat 'anders' is en daar met een bepaalde lichtheid en flexibiliteit mee om gaan. "ohja, zo kan het ook" Vier jij de vrijheid o...