Doorgaan naar hoofdcontent

prijs: € 25/3 lessen  datum: dinsdag 11, 18 en 25 augustus • tijd: 21.15 - 22.15 


Yoga voor (duur)sporters
In de zomermaanden geven we 3 yogalessen speciaal voor (duur)sporters. Deze lessen zijn speciaal bedoeld voor sporters die wat nieuws willen uitproberen naast hun reguliere training, en voor degenen die trainen voor wedstrijden die nog moeten komen.
Yoga voor sporters is gericht op (duur)sporters zoals hardlopers, wielrenners, triatleten en roeiers. Bij deze sporten is vaak sprake van eenzijdige belasting van spiergroepen en stijfheid. Yoga geeft balans tussen kracht en flexibiliteit. We werken aan rompstabiliteit en balans, wat zorgt dat je effectiever gaat bewegen en blessures voorkomt. Ook werken we aan focus en concentratie wat je mentaal sterker maakt, wat weer helpt in de voorbereiding van en in de wedstrijd. Met deze lessen krijg je handvatten om yoga te integreren in je wekelijkse trainingsschema.

Inhoud van de les
Yoga voor sporters begint met focus op ademhaling, gevolgd door een serie houdingen die gericht zijn op voor sporters relevante targetgebieden. Denk aan hamstrings en heupen bij hardlopers en fietsers, en nek en rug bij wielrenners. Dit kunnen staande, zittende of liggende houdingen zijn. We sluiten af met een ontspannende liggende eindhouding.
En omdat het toch midden zomer is maken we er speelse leuke lessen van, deels met muziek.
De lessen zijn apart van elkaar te volgen, maar vormen een geïntegreerd geheel. In de 3 lessen leer je de serie “Zonnegroet A” die je als warming-up voor je training kunt doen.

Mentaal sterker worden
Naast fysieke training ben je bezig je mentaal te versterken en meer energie te krijgen. De ademhalingsoefeningen en houdingen leren je te focussen en je bewustzijn naar je lichaam te verleggen, uit je hoofd. Lastige houdingen op je mat geven je een beeld van hoe je in je wedstrijden omgaat met ongemakkelijke situaties. Dit gaat je helpen als je er in je wedstrijd bijna doorheen zit.

Geen atletische yoga
Yoga voor sporters is geen atletische yoga. We gaan ervan uit dat je al hoog-intensief traint gedurende de week. Met deze yogales breng je meer balans in je trainingen. Het uitgangspunt is Ahimsa: geen geweld naar je eigen lichaam.
Waar je in je sport bezig bent met prestaties, gaat deze yogales over het hier en nu zijn. Over voelen wat er vandaag mogelijk is. De houdingen zijn daarvoor een hulpmiddel en geen einddoel. Het gaat niet om wie de mooiste houding doet! Vooral voor sporters is het een uitdaging, en misschien een verademing, om niet te hoeven presteren, niet na te hoeven denken, maar mee te gaan in je ademhaling in de houding. De ervaring is ook dat juist het ontspannen van heel je lichaam (denk aan die opgetrokken schouders op de fiets, of achter je bureau) je houding en energieniveau verbeteren en erg weldadig is na alle inspanning.
Dus laat je hardloopschoenen thuis, doe je teenslippers aan en kom langs!

Over de docent:
Yvonne is gecertificeerd Hatha yoga docent en enthousiast sporter. Momenteel traint ze voor de triatlon en tennist ze.

Meenemen:
Trek makkelijke kleding aan. Yoga doe je op blote voeten. Alles is aanwezig. Yoga ervaring niet vereist.

Locatie:
Yoga Spot, Laan der Hesperiden 142 (naast het Olympisch Stadion),
1076 DX Amsterdam. 020-8223144.

Inschrijven/aanmelden: 
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (maximaal 5 deelnemers). Bij meer deelnemers wordt de les verzet naar 3 zaterdagochtenden: 8, 15 en 22 augustus. 
Voor meer informatie neem je per email contact op met Yvonne Willems. 
Zie ook B Fonmans.blogspot.nl en T Yoga@Y’s.
Om je in te schrijven voor deze bijzondere serie meld je je aan via de website.

Prijs: 
€ 25, voor drie lessen, € 10 voor een losse les.

Je plaats is van jou als je online je betaling hebt geregeld.


Populaire posts van deze blog

Duo Yoga

Wat is leuker dan yoga? Samen yoga! Natuurlijk, yoga gaat over verstillen en naar binnen keren, en dat gaat het beste als je dat op alleen en op je eigen mat doet, maar bij sommige asana's (houdingen) kan het verdiepend werken om samen met iemand van je eigen postuur een houding aan te nemen. 

Hieronder nemen we je mee in een vijftal prima samen uit te voeren asana's. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan nodigen we je uit om deel te nemen aan onze workshop "duo yoga"!

Veel plezier!


Shared Downward Dog
Dit helpt om gewicht van de handen te krijgen en de rug te verlengen. 
- sta in Downward Facing Dog
- partner plaatst de voeten op het
   heiligbeen
- partners' hielen raken het hoogste
   punt op het heupbot
- partner's armen haast verticaal
- partners' borst naar je /\ partner
   om je schoudergordel te openen
- je voeten geven een fijne lift en
   verlenging van je partner's rugMarry Navasana
Het is makkelijker je rug recht te houden dan als je het alleen doet...

Interview with Asthanga teacher Natasa Mojsilovic about discipline

Natasa, our Ashtanga teacher about discipline
Natasa Mojsilovic teaches Ashtanga Yoga at Yoga Spot. We asked her some questions about discipline. What does discipline mean to her?
Natasa, do you lead a disciplined life? ‘Every day is different, so it’s hard to tick a yes or no box. I do my best in trying to keep the structure but it’s never the same-my discipline changes with the seasons. 
I am coming to my mat 6 days a week, no matter if it means the full primary series, standing and finishing postures only or ending up sitting on, or sometimes just staring at my mat. 
I'm trying not to give myself a hard time if my discipline expectation is not fullfilled. 
Of course there are periods when I am not disciplined. Then I try to sit with it (meditate) and observe, to see what's really happening and why do I lack the commitment.’


How do you use your will power in yoga?
‘I try to use willpower as little as possible. The will power sounds like the ego trying to achieve something. I'm …

De helende werking van de mantra "OHM"

De helende werking van de mantra ‘AUM’ (OHM)
Oorsprong & betekenis
Het woord AUM/OHM komt uit het Sanskriet en vertegenwoordigt als heilige klank het Brahman: het oneindige, kosmische bewustzijn en wordt daarmee ook wel het geluid van de schepping genoemd.
AUM is een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is AUM een sonore zoemklank waarvan gezegd wordt dat hij van alle klanken het dichts komt bij de oorspronkelijke, scheppende oertrilling van het Universum.
Bij het woord ‘AUM’ (vaak geschreven als OM of OHM) hoort ook een prachtig symbool. Het symbool representeert de mantra ‘AUM’ en aan iedere afzonderlijke klank (letter) wordt een betekenis gegeven:


- A  (2 in het symbool) is de meest open en diepe keelklank (aaah). Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor aandacht naar buiten, in de wereld zijn, het materiële.
- U (3 in het symbool)  is de klank die het meest voor in de mond ligt (oe). Dit is het stadium van droombewsutzijn: d…