Doorgaan naar hoofdcontent

Interview: Amber Jägers


Dit is vrijheid voor AmberWelke Yoga houding geeft jou een gevoel van vrijheid? En waarom?
Trikonasana, oftewel Triangle pose. Terwijl je met beide voeten stevig in de grond geworteld staat, verleng je je arm naar het plafond en open je je borst. Als een vogel die een wending maakt. De combinatie van de voeten en benen die stevig in de grond staan en de opening naar de hemel maakt dat deze houding mij een bevrijdend gevoel geven.

Als je vrijheid moet omschrijven, welke kernwoorden komen er bij jou op? En waarom?
Speelsheid, flexibiliteit, lichtheid, beweging, ontdekken. Ultieme vrijheid voor mij is het vrij zijn van angsten. Dat uit zich fysiek in de vrijheid om de wereld te ontdekken: backpack op en een nieuwe wereld binnen stappen. Maar belangrijker nog je mentale vrijheid: het hebben van een open mind, nieuwsgierig naar wat 'anders' is en daar met een bepaalde lichtheid en flexibiliteit mee om gaan. "ohja, zo kan het ook"

Vier jij de vrijheid op 5 mei, waarom en hoe ga je dat vieren? Zo niet, waarom niet?
Nee, ik vier het niet specifiek op 5 mei. Mijn vrijheid ervaar ik meer op kleine momenten, als ik alleen ben. Dan raakt het besef ervan mij ineens. Tijdens een bevrijdingsfestival op 5 mei is het een fijne gezelligheid, maar ervaar ik dat gevoel niet.
En…. Deze 5 mei geef ik een Hatha Holiday les om 10:30 u. Doen wat ik leuk vind, Yoga met fijne mensen, geeft mij ook een gevoel van vrijheid en blijheid
J

Wat laat jou vrij voelen?
Ik zegen mijzelf vele malen per jaar gelukkig met mijn vrijheid: als ik alleen reis, omgeven door alles wat anders is en in een bus stap met een voor mij nog onbekende bestemming voel ik écht een soort van vrijheidskriebels in mijn buik. Als ik stil sta bij het leed van vele mensen in oorlogsgebieden, ten prooi zijn gevallen aan mensenhandel, ten onrechte in gevangenschap zitten (etc etc), maar ook als ik op een zwoele zomeravond mok helemaal in het zweet kan dansen.
In het algemeen voor de vrijheid om mijn dromen tot werkelijkheid te maken, waar het voor zoveel mensen slechts bij dromen blijft.

Populaire posts van deze blog

Duo Yoga

Wat is leuker dan yoga? Samen yoga! Natuurlijk, yoga gaat over verstillen en naar binnen keren, en dat gaat het beste als je dat op alleen en op je eigen mat doet, maar bij sommige asana's (houdingen) kan het verdiepend werken om samen met iemand van je eigen postuur een houding aan te nemen. 

Hieronder nemen we je mee in een vijftal prima samen uit te voeren asana's. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan nodigen we je uit om deel te nemen aan onze workshop "duo yoga"!

Veel plezier!


Shared Downward Dog
Dit helpt om gewicht van de handen te krijgen en de rug te verlengen. 
- sta in Downward Facing Dog
- partner plaatst de voeten op het
   heiligbeen
- partners' hielen raken het hoogste
   punt op het heupbot
- partner's armen haast verticaal
- partners' borst naar je /\ partner
   om je schoudergordel te openen
- je voeten geven een fijne lift en
   verlenging van je partner's rugMarry Navasana
Het is makkelijker je rug recht te houden dan als je het alleen doet...

Interview with Asthanga teacher Natasa Mojsilovic about discipline

Natasa, our Ashtanga teacher about discipline
Natasa Mojsilovic teaches Ashtanga Yoga at Yoga Spot. We asked her some questions about discipline. What does discipline mean to her?
Natasa, do you lead a disciplined life? ‘Every day is different, so it’s hard to tick a yes or no box. I do my best in trying to keep the structure but it’s never the same-my discipline changes with the seasons. 
I am coming to my mat 6 days a week, no matter if it means the full primary series, standing and finishing postures only or ending up sitting on, or sometimes just staring at my mat. 
I'm trying not to give myself a hard time if my discipline expectation is not fullfilled. 
Of course there are periods when I am not disciplined. Then I try to sit with it (meditate) and observe, to see what's really happening and why do I lack the commitment.’


How do you use your will power in yoga?
‘I try to use willpower as little as possible. The will power sounds like the ego trying to achieve something. I'm …

De helende werking van de mantra "OHM"

De helende werking van de mantra ‘AUM’ (OHM)
Oorsprong & betekenis
Het woord AUM/OHM komt uit het Sanskriet en vertegenwoordigt als heilige klank het Brahman: het oneindige, kosmische bewustzijn en wordt daarmee ook wel het geluid van de schepping genoemd.
AUM is een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is AUM een sonore zoemklank waarvan gezegd wordt dat hij van alle klanken het dichts komt bij de oorspronkelijke, scheppende oertrilling van het Universum.
Bij het woord ‘AUM’ (vaak geschreven als OM of OHM) hoort ook een prachtig symbool. Het symbool representeert de mantra ‘AUM’ en aan iedere afzonderlijke klank (letter) wordt een betekenis gegeven:


- A  (2 in het symbool) is de meest open en diepe keelklank (aaah). Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor aandacht naar buiten, in de wereld zijn, het materiële.
- U (3 in het symbool)  is de klank die het meest voor in de mond ligt (oe). Dit is het stadium van droombewsutzijn: d…