Doorgaan naar hoofdcontent

Mannen doen ook aan yoga: een interview


Mannen doen ook aan yoga!
Interview met één van onze mannelijke yogi's

door Trix van HestWie?
Senne (41)

Waar?
Yoga Spot - voor en na een hatha flow les van Trix van Hest

Hoe lang?
Ruim 6 jaar een yogi
Vóór de les:

Hoe ben je begonnen met yoga?
Ik kwam in aanraking met yoga via de fitness school. Dat waren voor mij meer lichamelijke oefeningen, al voelde ik me bij die stretchoefeningen wel prettig. Yoga vind ik sowieso een fijne aanvulling op fitness. Toen de yoga instructrice voor zichzelf startte op een nieuwe locatie deed ik wekelijks mee. Ik deed toen Hatha yoga (dat wist ik pas later). Daarna heb ik nog Vinyasa Flow gedaan. Na een intensieve les voelde ik mij vaak als herboren. Ik kreeg de yogahoudingen steeds beter onder de knie en leerde de complexiteit van bijvoorbeeld de Downward Facing Dog (Adho Mukha Svanasana) kennen.

Doe je nog aan andere vormen van yoga?
Bikram yoga heb ik ook wel eens geprobeerd, maar dat vind ik wel erg heftig door de hoge temperatuur, de snelle opeenvolging van houdingen en zich steeds herhalende oefeningen.

Sinds een aantal jaar heb ik Critical Alignment yoga ontdekt. Dat is gericht op het uitlijnen van de ruggengraat, wat mijn houding ten goede komt. Afwisseling is voor mij belangrijk. Bij Critical Alignment mis ik weer de serie van houdingen en ademtechnieken die ik wél vind in de Hatha flow lessen bij Yoga Spot.

Wat maakt yoga voor jou zo bijzonder? Anders dan andere sporten?
Yoga is voor mij overgegaan van een fysieke work-out naar een meer geestelijke verdieping waarin je je lichaam ook beter leert kennen. Vanaf het moment dat ik met yoga begon, voelde ik een verruiming in mijn lichaam ontstaan. En nu kan ik zeggen - na een aantal jaren van beoefening - voel ik ook meer ruimte ontstaan in mijn geest. Yoga helpt me bij mijn bewustwordingsproces. Het stimuleert me ook om in het dagelijks leven vaker een moment voor mezelf te nemen.

Waarom beoefen je yoga?
Omdat ik me keer op keer na het volgen van een yogales beter voel. Zowel lichamelijk als geestelijk voel ik me prettiger. Spanningen vloeien weg. Ik voel me relaxter en ervaar meer openheid in mijn lichaam. En, het brengt me dichter bij mijn kern.

En, waarom besloot je juist vanavond een yogales te nemen?
Als je eenmaal doorzet met yoga, de basis beginselen onder de knie krijgt en onderzocht hebt welke vorm bij je past, dan is yoga verslavend. Voor mij althans. Het doet iets met je wat moeilijk te beschrijven is.

Hoe voel je je nu?
Op zich oké, maar ik voel wel wat spanning in mijn schouders.


Na de les:

Hoe voel je je nu?
Rustig. Kalm. Ontspannen. Ik voel meer ruimte in mijn lichaam. Sta ook bewuster op mijn voeten merk ik. En de spanning in mijn schouders voelt nu opgelost. Lekker!

Wat maakt het dat je je nu zo voelt?
Door de combinatie van asana’s en de ademhalingstechnieken die we deden. Het lijkt alsof de buitenste schil van me af is gevallen en ik lekkerder in mijn vel zit. Dichterbij mijn kern.

Wat vind je zo fijn aan deze les?
Er wordt een duidelijke uitleg gegeven wat we doen. Een goede opbouw vind ik prettig. En dat er een lekkere flow in zit.

Wat is je favoriete asana? En waarom?
De tweede Krijger (Warrior II; Virabhadrasana II) omdat het een krachtige pose is. En Savasana, de eindhouding, die ik echt heb moeten leren. Ik dacht altijd; het is de makkelijkste houding, ‘lekker liggen’, maar het is pure overgave. Alles loslaten en helemaal Zijn.

Zou je yoga aanbevelen aan je vrienden? En waarom?
Ja zeker! Omdat het je heel veel vrijheid kan opleveren en verdieping in jezelf.

Populaire berichten van deze blog

Yoga Spot Zomeractie voor nieuwe leden

Yoga Spot Zomeractie

Yoga Spot biedt je de mogelijkheid om in juli en augustus tegen een zomers tarief kennis te maken met ons gevarieerde aanbod Yoga en Pilates lessen.
Bij Yoga Spot volg je lessen in een mooie, gezellige en frisse studio. Iedereen is welkom, van absolute beginner tot de meer ervaren yogi. Met maximaal 13 yogi's per les garanderen we je voldoende persoonlijke aandacht...  Wat wil je nog meer? Maak direct gebruik van deze zomeraanbieding!

Kom en ervaar toegankelijke yoga in een fijne omgeving,  in een schone studio, door professionele docenten.
Voorwaarden en aanmelden

Deze aanbieding is alleen geldig voor nieuwe klanten. Aanmelden via onderstaande link voor de "Summeryogacard". Alleen online te koop! 
Maximaal één kaart per persoon. De 10 lessen zijn geldig van 1 juli t/m 31 augustus. Daarna vervallen je lessen. 


Meld je vóóraf via onze website of MindBodyOnline app aan voor je les.
Tot 4 uur van tevoren kan je je afmelden voor een les. Je kan gebruik maken van a…

Interview Caterien over Loslaten

Deze maand interviewen we Caterien over het onderwerp "loslaten".

"Yoga betekent voor mij dat ik probeer in het moment te zijn, dus dat zijn niet alleen de momenten op de mat of wanneer ik op mijn meditatiekussentje zit."


Caterien Selen geeft bij Yoga Spot Yang-Yin yoga, mindfulness en meditatie workshops. Haar ervaring is dat yoga zowel lichamelijk als geestelijk een krachtig helende werking heeft. Wij zijn benieuwd hoe Caterien binnen haar drukke bestaan als moeder en lerares ook ruimte vindt om los te laten.

Welke manieren heb jij om te kunnen loslaten?
"Op dit moment komen er allerlei grote dingen samen in mijn leven. Ik ben bezig met plannen voor nieuwe workshops voor na de zomer. Ik ben mij aan het oriënteren op een verdiepende yoga opleiding, en ik ben met mijn gezin en andere mensen een eigen huis aan het bouwen in de Houthavens waarbij natuurlijk niets loopt zoals je dat van te voren bedenkt. En alsof dat nog niet genoeg is, heb ik voor mijn werk bij ee…

Waardevolle tips om te ontspannen tijdens de vakantie

Waardevolle tips om direct te ontspannen tijdens de vakantieVakantie is een heerlijke periode. We hebben volop plannen gemaakt om er even tussenuit te gaan om helemaal te ontspannen en los te komen van de alle daagse beslommeringen. Voordat het zover is moet er nog veel gebeuren: Klussen wil je goed afronden, werk moet overgedragen worden en dan kan het eindelijk gebeuren.
Eénmaal op de vakantieplek aangekomen is ontspannen vaak lastiger dan je van te voren gedacht had. De onrust zit nog in je hoofd en in je lijf en gedachten over je werk gaan nog door je hoofd. We hebben zeker een paar dagen nodig om tot rust te komen. Door de hormonen en geleidingsstoffen in het zenuwstelsel is je lichaam nog in de actie stand. Pas als die uit je lijf zijn dan kan je echt ontspannen.
Wat helpt om tot rust te komen?1. Houd tijdens de eerste vakantie dagen je ritme van thuis aan; Sta op de gewone tijd op en ga op je gebruikelijke tijd naar bed. Als je op vakantie bent dan verlang je misschien naar uitsl…