Doorgaan naar hoofdcontent

De helende werking van de mantra "OHM"

De helende werking van de mantra ‘AUM’ (OHM)
Oorsprong & betekenis
Het woord AUM/OHM komt uit het Sanskriet en vertegenwoordigt als heilige klank het Brahman: het oneindige, kosmische bewustzijn en wordt daarmee ook wel het geluid van de schepping genoemd.

AUM is een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is AUM een sonore zoemklank waarvan gezegd wordt dat hij van alle klanken het dichts komt bij de oorspronkelijke, scheppende oertrilling van het Universum.

Bij het woord ‘AUM’ (vaak geschreven als OM of OHM) hoort ook een prachtig symbool. Het symbool representeert de mantra ‘AUM’ en aan iedere afzonderlijke klank (letter) wordt een betekenis gegeven:- A  (2 in het symbool) is de meest open en diepe keelklank (aaah). Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor aandacht naar buiten, in de wereld zijn, het materiĆ«le.

- U (3 in het symbool)  is de klank die het meest voor in de mond ligt (oe). Dit is het stadium van droombewsutzijn: denken, voelen, wensen, willen, het mentale.

- M  (1 in het symbool) is de sluiting van de mond (mm). Dit is het stadium van diepe slaap-bewustzijn, intuitief weten en de ondefinieerbare eenheid-der-dingen.

De liggende halve maan stelt het absolute bewustzijn voor (4 in het symbool). De punt (5 in het symbool) symboliseert de kroon: absolute overgave en eeuwige waarheid.

AUM en haar helende werking
Het chanten (zingen) van het woord AUM heeft een diepe helende werking op ons lichaam, geest en ziel.
Men gelooft dat de trilling van deze klank een verheffende werking op de trilling van het lichaam heeft, waardoor een hoger bewustzijn bereikt wordt. Zo zijn er therapieƫn tegen depressie ontwikkeld waar het chanten van AUM een belangrijk onderdeel van zijn.

Zelf AUM chanten
Geheel logisch, maar ten onrechte, wordt vaak gedacht dat we O(H)M zingen in plaats van AUM. Geeft helemaal niets, dan weet je het nu voor de volgende keer en kun je in jouw volgende les de helende vibraties van AUM ten volle ervaren. Hoe?

De klank AUM bestaat uit drie afzonderlijk resonerende klanken die geleidelijk in elkaar overgaan:
AH wordt gereciteerd in de navelstreek: probeer de vibraties van deze klank dus rond dit gebied te voelen.
OE achter het borstbeen: hier ervaar je de vibraties dus wat hoger, rond je middenrif
MM in keel-, neus- en voorhoofdsholte: deze is het eenvoudigst te voelen, je voelt de zoemende, kietelende vibraties in je keel.


Wat betekent AUM voor jou?
Wat betekent AUM voor jou? En wat voor gevoel geeft het chanten van AUM voor jou aan het begin of einde van de les?
We horen het graag van je! Deel het met ons op Facebook zodat je ook je mede-yogi’s kan inspireren met jouw ervaringen.
Populaire posts van deze blog

Duo Yoga

Wat is leuker dan yoga? Samen yoga! Natuurlijk, yoga gaat over verstillen en naar binnen keren, en dat gaat het beste als je dat op alleen en op je eigen mat doet, maar bij sommige asana's (houdingen) kan het verdiepend werken om samen met iemand van je eigen postuur een houding aan te nemen. 

Hieronder nemen we je mee in een vijftal prima samen uit te voeren asana's. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan nodigen we je uit om deel te nemen aan onze workshop "duo yoga"!

Veel plezier!


Shared Downward Dog
Dit helpt om gewicht van de handen te krijgen en de rug te verlengen. 
- sta in Downward Facing Dog
- partner plaatst de voeten op het
   heiligbeen
- partners' hielen raken het hoogste
   punt op het heupbot
- partner's armen haast verticaal
- partners' borst naar je /\ partner
   om je schoudergordel te openen
- je voeten geven een fijne lift en
   verlenging van je partner's rugMarry Navasana
Het is makkelijker je rug recht te houden dan als je het alleen doet...

Interview with Asthanga teacher Natasa Mojsilovic about discipline

Natasa, our Ashtanga teacher about discipline
Natasa Mojsilovic teaches Ashtanga Yoga at Yoga Spot. We asked her some questions about discipline. What does discipline mean to her?
Natasa, do you lead a disciplined life? ‘Every day is different, so it’s hard to tick a yes or no box. I do my best in trying to keep the structure but it’s never the same-my discipline changes with the seasons. 
I am coming to my mat 6 days a week, no matter if it means the full primary series, standing and finishing postures only or ending up sitting on, or sometimes just staring at my mat. 
I'm trying not to give myself a hard time if my discipline expectation is not fullfilled. 
Of course there are periods when I am not disciplined. Then I try to sit with it (meditate) and observe, to see what's really happening and why do I lack the commitment.’


How do you use your will power in yoga?
‘I try to use willpower as little as possible. The will power sounds like the ego trying to achieve something. I'm …