Doorgaan naar hoofdcontent

Interview Caterien over LoslatenDeze maand interviewen we Caterien over het onderwerp "loslaten".

"Yoga betekent voor mij dat ik probeer in het moment te zijn, dus dat zijn niet alleen de momenten op de mat of wanneer ik op mijn meditatiekussentje zit."


Caterien Selen geeft bij Yoga Spot Yang-Yin yoga, mindfulness en meditatie workshops. Haar ervaring is dat yoga zowel lichamelijk als geestelijk een krachtig helende werking heeft. Wij zijn benieuwd hoe Caterien binnen haar drukke bestaan als moeder en lerares ook ruimte vindt om los te laten.

Welke manieren heb jij om te kunnen loslaten?

"Op dit moment komen er allerlei grote dingen samen in mijn leven. Ik ben bezig met plannen voor nieuwe workshops voor na de zomer. Ik ben mij aan het oriënteren op een verdiepende yoga opleiding, en ik ben met mijn gezin en andere mensen een eigen huis aan het bouwen in de Houthavens waarbij natuurlijk niets loopt zoals je dat van te voren bedenkt. En alsof dat nog niet genoeg is, heb ik voor mijn werk bij een Hogeschool nu 3 deadlines."
"Dit is dus hét moment voor mij om los te laten. Ik merk dat dit juist in hectische tijden erg lastig is. Inmiddels weet ik wat de signalen zijn die aangeven dat ik even rust moet nemen. Ik check dan bijvoorbeeld voortdurend mijn mail, kan niet stilzitten en ga het huis opruimen of ik krijg last van mijn rechterarm. Dat zijn momenten waarop ik mij realiseer dat ik los moet laten. Ik merk dat zelfspraak hierbij helpt. Ik spreek mij zelf in gedachten toe. Ik bedenk mij iedere keer wat de voordelen zijn van even niets doen, van een meditatiesessie of van lekker op de bank hangen met een theetje of een wijntje. Ik neem heel bewust pauzes. Ik voel, wanneer ik bij het koffieapparaat op mijn werk sta of wacht in de rij bij een kassa, heel goed hoe mijn voeten de vloer raken en adem diep uit."

Welke asana geeft voor jou loslaten weer of kun jij je volledig in overgeven?

"Er zijn meerdere asana’s die voor mij loslaten symboliseren, bijvoorbeeld sleeping swan, savasana en child's pose. Mijn favoriet is de ‘open bridge pose’. Dit is een variant op savasana, maar dan met een kussentje of blok onder je billen. Dit kussentje raakt de bovenkant van je billen en je staartbeen, maar niet het onderste deel van je rug/ruggegraat. Je bekken ‘opent’ zich aan de voorkant, er is ruimte voor je hart en je longen als je je voldoende tijd neemt voor deze houding geeft het een diepe ontspanning."Hoe helpt yoga jou om los te laten?

"Yoga betekent voor mij dat ik probeer in het moment te zijn, dus dat zijn niet alleen de momenten op de mat of wanneer ik op mijn meditatiekussentje zit. Daar is het overigens wel begonnen. Ik heb een aantal jaren de discipline op kunnen brengen om veel op de mat staan en te mediteren en ik pluk hier nu de vruchten van. Het lukt mij steeds meer en meer in het dagelijks leven aandacht te hebben voor het moment, stil te staan bij wat ik dan ervaar en van daaruit te handelen of juist even niets te doen."

Heb je tips voor de lezer om los te laten?

"Heel simpel; maak iedere keer dat je drukte, stress, fysieke ongemakken, spanning of andere emoties ervaart weer connectie met je ademhaling. Adem heel bewust iets langer uit voordat je weer inademt."

Populaire berichten van deze blog

Yoga Spot Zomeractie voor nieuwe leden

Yoga Spot Zomeractie

Yoga Spot biedt je de mogelijkheid om in juli en augustus tegen een zomers tarief kennis te maken met ons gevarieerde aanbod Yoga en Pilates lessen.
Bij Yoga Spot volg je lessen in een mooie, gezellige en frisse studio. Iedereen is welkom, van absolute beginner tot de meer ervaren yogi. Met maximaal 13 yogi's per les garanderen we je voldoende persoonlijke aandacht...  Wat wil je nog meer? Maak direct gebruik van deze zomeraanbieding!

Kom en ervaar toegankelijke yoga in een fijne omgeving,  in een schone studio, door professionele docenten.
Voorwaarden en aanmelden

Deze aanbieding is alleen geldig voor nieuwe klanten. Aanmelden via onderstaande link voor de "Summeryogacard". Alleen online te koop! 
Maximaal één kaart per persoon. De 10 lessen zijn geldig van 1 juli t/m 31 augustus. Daarna vervallen je lessen. 


Meld je vóóraf via onze website of MindBodyOnline app aan voor je les.
Tot 4 uur van tevoren kan je je afmelden voor een les. Je kan gebruik maken van a…

Interview with Asthanga teacher Natasa Mojsilovic about discipline

Natasa, our Ashtanga teacher about discipline
Natasa Mojsilovic teaches Ashtanga Yoga at Yoga Spot. We asked her some questions about discipline. What does discipline mean to her?
Natasa, do you lead a disciplined life? ‘Every day is different, so it’s hard to tick a yes or no box. I do my best in trying to keep the structure but it’s never the same-my discipline changes with the seasons. 
I am coming to my mat 6 days a week, no matter if it means the full primary series, standing and finishing postures only or ending up sitting on, or sometimes just staring at my mat. 
I'm trying not to give myself a hard time if my discipline expectation is not fullfilled. 
Of course there are periods when I am not disciplined. Then I try to sit with it (meditate) and observe, to see what's really happening and why do I lack the commitment.’


How do you use your will power in yoga?
‘I try to use willpower as little as possible. The will power sounds like the ego trying to achieve something. I'm …

Mannen doen ook aan yoga: een interview

Mannen doen ook aan yoga! Interview met één van onze mannelijke yogi's
door Trix van Hest


Wie?
Senne (41)
Waar?
Yoga Spot - voor en na een hatha flow les van Trix van Hest
Hoe lang?
Ruim 6 jaar een yogiVóór de les:
Hoe ben je begonnen met yoga? Ik kwam in aanraking met yoga via de fitness school. Dat waren voor mij meer lichamelijke oefeningen, al voelde ik me bij die stretchoefeningen wel prettig. Yoga vind ik sowieso een fijne aanvulling op fitness. Toen de yoga instructrice voor zichzelf startte op een nieuwe locatie deed ik wekelijks mee. Ik deed toen Hatha yoga (dat wist ik pas later). Daarna heb ik nog Vinyasa Flow gedaan. Na een intensieve les voelde ik mij vaak als herboren. Ik kreeg de yogahoudingen steeds beter onder de knie en leerde de complexiteit van bijvoorbeeld de Downward Facing Dog (Adho Mukha Svanasana) kennen.

Doe je nog aan andere vormen van yoga? Bikram yoga heb ik ook wel eens geprobeerd, maar dat vind ik wel erg heftig door de hoge temperatuur, de snelle opeenvolging v…