Doorgaan naar hoofdcontent
Margriet Verhagen, oprichtster van Yoga Spot: “Het lijkt wel of er te weinig uren in een dag zitten om alles wat ik wil doen, ook goed te doen.”Margriet Verhagen is de oprichtster van Yoga Spot. Naast haar drukke baan, heeft ze ook een gezin. Waar haalt zij haar energie vandaan en hoe zorgt ze voor balans in haar drukke leven?

Margriet, waar krijg jij energie van?

“Ik krijg energie van positieve dingen. Lieve mensen, iemand die terug glimlacht op straat, lieve vrienden. Fijne plannen zoals een geplande vakantie. En van de momenten dat alles op rolletjes loopt! Dan ben ik super energiek en dans ik op de wolken. Of als ik een yogales geef, en de les komt uit m'n hart gevloeid, door de energie van de mensen aan wie ik les geef. Dat is zo'n magisch gevoel. Dan bubbelt en bruist de chi door m'n lichaam, alsof ik champagne in m'n aders heb in plaats van bloed!”

“Dan voel ik de energie door m’n lichaam razen!”


“En van goede voeding. Fysiek drink ik 's morgens graag een kurkuma/ citroen/ honing drankje, dan voel ik de energie door m'n lichaam razen! En als ik tijd heb maak ik graag Aziatisch eten. Zo ben ik dol op de pure smaken van de Vietnamese keuken; ik word dolgelukkig van rauwe Vietnamese loempia’s. Op de mat krijg ik veel energie van Pranayama (ademhalingsoefeningen), Kriya´s (reinigingsoefeningen) en van een fysiek zware practice zoals Ashtanga. Ik geniet enorm van de energie die ik voel in Trikonasana, Virabhadrasana, Adho Muka Svanasana en Navasana. Als ik daar geen tijd voor heb, dan “energetiseer" ik mijn chakra's door een Tibetaanse yoga practice; Tsa Lung, met daarna een lange meditatie. Deze vorm van yoga doceer ik niet, die praktiseer ik alleen.”

Welke tip zou jij de lezer mee willen geven om hun energie een boost te geven?

Probeer het kurkuma-citroen-honing drankje eens. Pers 250 gram geschilde verse kurkuma wortelen uit in een slow juicer, voeg daarbij 250 ml citroen- of limoensap en 250 ml. honing. Voeg behoorlijk wat versgemalen zwarte peper toe en schud dit flink. Iedere ochtend een centimeter in een glas, en vijf centimeter lauw water erbij, op je nuchtere maag opdrinken -

 “ik voel me er top fit bij en ben bijna nooit ziek.”

Deze combinatie is ontstekingsremmend en geeft je immuunsysteem een finke boost.Wat is jouw favoriete reisbestemming om jezelf op te laden?

“Home is where your heart is, zou ik bijna zeggen. Ik ga graag mijn docenten Katiza Satya en Kevin Sahaj achterna; waar zij een retreat organiseren, ben ik graag te vinden.

Ik word al blij van leuke plannen, hoe lang ik ook moet wachten totdat het zo ver is, dat maakt niet zoveel uit. De mooiste plekken waar ik ooit ben geweest zijn Bali, in Si Phan Don in Zuid-Laos (zie afbeelding) en Chili. Maar een bestemming vind ik eigenlijk niet eens zo belangrijk, met wie ik ben, wat de sfeer is en wat ik daar ga doen vind ik vaak belangrijker. Als ik op vakantie ga met mijn man en kinderen kamperen we graag in de natuur, lekker primitief. Als ik op reis ben voor mijn yoga verdieping ben ik graag op een plek waar de temperatuur boven de 20 graden is.”


Hoe houd jij jezelf in balans als onderneemster en moeder? 


“Nou, die balans is soms ver te zoeken! Het lijkt wel of er te weinig uren in een dag zitten
om alles wat ik wil doen, ook goed te doen. Ik heb dagen waarbij ik om zes uur op m´n yoga mat sta, om zeven uur broodjes sta te smeren, om kwart voor negen in de studio ben, om zes uur rijst sta te koken en als de kinderen om negen uur weer naar bed zijn, weer achter m'n computer zit. Ik houd mezelf in balans door regelmatig te mediteren, genoeg lichaams-beweging te nemen, gezond te eten en af en toe heerlijk op de bank te ploffen met een goed glas wijn en een heerlijk boek. Of af te spreken met vrienden om heerlijk te eten en ontzettend veel pret te maken. En met een (yoga) vakantie in het vooruitzicht ben ik direct weer in balans!”

Populaire posts van deze blog

Duo Yoga

Wat is leuker dan yoga? Samen yoga! Natuurlijk, yoga gaat over verstillen en naar binnen keren, en dat gaat het beste als je dat op alleen en op je eigen mat doet, maar bij sommige asana's (houdingen) kan het verdiepend werken om samen met iemand van je eigen postuur een houding aan te nemen. 

Hieronder nemen we je mee in een vijftal prima samen uit te voeren asana's. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan nodigen we je uit om deel te nemen aan onze workshop "duo yoga"!

Veel plezier!


Shared Downward Dog
Dit helpt om gewicht van de handen te krijgen en de rug te verlengen. 
- sta in Downward Facing Dog
- partner plaatst de voeten op het
   heiligbeen
- partners' hielen raken het hoogste
   punt op het heupbot
- partner's armen haast verticaal
- partners' borst naar je /\ partner
   om je schoudergordel te openen
- je voeten geven een fijne lift en
   verlenging van je partner's rugMarry Navasana
Het is makkelijker je rug recht te houden dan als je het alleen doet...

Interview with Asthanga teacher Natasa Mojsilovic about discipline

Natasa, our Ashtanga teacher about discipline
Natasa Mojsilovic teaches Ashtanga Yoga at Yoga Spot. We asked her some questions about discipline. What does discipline mean to her?
Natasa, do you lead a disciplined life? ‘Every day is different, so it’s hard to tick a yes or no box. I do my best in trying to keep the structure but it’s never the same-my discipline changes with the seasons. 
I am coming to my mat 6 days a week, no matter if it means the full primary series, standing and finishing postures only or ending up sitting on, or sometimes just staring at my mat. 
I'm trying not to give myself a hard time if my discipline expectation is not fullfilled. 
Of course there are periods when I am not disciplined. Then I try to sit with it (meditate) and observe, to see what's really happening and why do I lack the commitment.’


How do you use your will power in yoga?
‘I try to use willpower as little as possible. The will power sounds like the ego trying to achieve something. I'm …

De helende werking van de mantra "OHM"

De helende werking van de mantra ‘AUM’ (OHM)
Oorsprong & betekenis
Het woord AUM/OHM komt uit het Sanskriet en vertegenwoordigt als heilige klank het Brahman: het oneindige, kosmische bewustzijn en wordt daarmee ook wel het geluid van de schepping genoemd.
AUM is een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is AUM een sonore zoemklank waarvan gezegd wordt dat hij van alle klanken het dichts komt bij de oorspronkelijke, scheppende oertrilling van het Universum.
Bij het woord ‘AUM’ (vaak geschreven als OM of OHM) hoort ook een prachtig symbool. Het symbool representeert de mantra ‘AUM’ en aan iedere afzonderlijke klank (letter) wordt een betekenis gegeven:


- A  (2 in het symbool) is de meest open en diepe keelklank (aaah). Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor aandacht naar buiten, in de wereld zijn, het materiĆ«le.
- U (3 in het symbool)  is de klank die het meest voor in de mond ligt (oe). Dit is het stadium van droombewsutzijn: d…