Doorgaan naar hoofdcontent

pranayama


Pranayama:
ademhalingsoefeningen

Over Pranayama zegt Patanjali letterlijk het volgende (de nummers zijn de nummers van de oorspronkelijke Yoga Sutras van Patanjali):

Als de houding (Asana) is geperfectioneerd, volgen ademhalingsoefeningen (Pranayama) waarbij het in- en uitademen gestopt wordt (2.49). De ademhalingsoefeningen betreffen het vasthouden van de adem na het inademen, na het uitademen en op elk ander moment - ze zijn afhankelijk van plaats, tijd en frequentie van de oefening - geleidelijk aan wordt de ademhaling subtieler en trager (2.50). De ultieme ademhalingsoefening (Pranayama) betekent het overstijgen van in- en uitademing (2.51). Daaruit ontstaat het oplossen van dat wat de lichtenergie bedekt (het lichtend aspect van Prana) (2.52). Daaruit ontstaat ook de capaciteit van de geest tot concentratie (2.53).

Prana is de levenskracht. In algemene zin is prana dan ook prakriti, de energetische kant van het bewustzijn. In meer specifieke zin duidt prana op dat wat veel levensenergie bezit, zoals de lucht. Daarom wordt prana vooral gezien als de ademenergie, maar ook bijvoorbeeld vers voedsel is een belangrijke bron van prana.


Pranayama heeft een dubbele betekenis. Prāna = "levenskracht", Ayāma = "beheersing". Als pran-ayama duidt het op het vergroten van de levenskracht door ademhalingsoefeningen, zodat we de uitdagingen van het leven beter aankunnen. Als prana-yama duidt het op het verlagen van de levenskracht, zodat geest en lichaam rustig worden. Dat gebeurt vooral door het inhouden van de ademhaling, wat ook de opslag van prana-energie als tejas en ojas bevordert. Die energie kan dan gebruikt worden in diepe meditatie en absorbtie (samadhi), wanneer de adem helemaal stilvalt. Pranayama heeft ook nog vele andere gezonde bijwerkingen, zoals het reinigen van de energiebanen (nadi’s) en het balanceren van de dosha’s (ayurvedische constituties).

In Hatha Yoga wordt pranayama gebruikt om asana (houding) te realiseren.
De meeste pranayama oefeningen zijn af te raden als de maag nog vol zit of in geval van constipatie.
Hieronder volgen een aantal belangrijke pranayama oefeningen :
  •          3 fasen ademhaling
  •          Surya Bedhana
  •          So-ham meditatie
  •          Steeds trager en diep ademen.
  •          Zuchten (kapalabati)
  •          Bhastrika
  •          Shitali en Sitkari (niet in de winter)
  •          Afwisselend ademen door de neusgaten, of door één specifiek neusgat
  •          Langzaam opbouwen van het pauzeren van de ademhaling, eerst na het inademen.       
  •          Specifieke ademhalingsoefeningen voor de 5 Pranas :      Prana - Udana - Vyana - Samana - Apana
  •          Nadi Shodana pranayama

Deze pranayama’s zijn niet bedoeld om zelfstandig uit een boekje te leren, maar moeten door een ervaren leraar te worden aangeleerd.

Op basis van tekst  van Peter Marchand (en aangevuld door Yoga Spot)
Originele tekst op: http://www.leela-yoga.be
Schilderij geschilderd door Pieter Weltevrede

Populaire posts van deze blog

Duo Yoga

Wat is leuker dan yoga? Samen yoga! Natuurlijk, yoga gaat over verstillen en naar binnen keren, en dat gaat het beste als je dat op alleen en op je eigen mat doet, maar bij sommige asana's (houdingen) kan het verdiepend werken om samen met iemand van je eigen postuur een houding aan te nemen.  Hieronder nemen we je mee in een vijftal prima samen uit te voeren asana's. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan nodigen we je uit om deel te nemen aan onze workshop "duo yoga"! Veel plezier! Shared Downward Dog Dit helpt om gewicht van de handen te krijgen en de rug te verlengen.  - sta in Downward Facing Dog - partner plaatst de voeten op het    heiligbeen - partners' hielen raken het hoogste    punt op het heupbot - partner's armen haast verticaal - partners' borst naar je /\ partner    om je schoudergordel te openen - je voeten geven een fijne lift en    verlenging van je partner's rug Marry Navasana Het is makkelijker je rug rec

De helende werking van de mantra "OHM"

De helende werking van de mantra ‘AUM’ (OHM) Oorsprong & betekenis Het woord AUM/OHM komt uit het Sanskriet en vertegenwoordigt als heilige klank het Brahman: het oneindige, kosmische bewustzijn en wordt daarmee ook wel het geluid van de schepping genoemd. AUM is een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is AUM een sonore zoemklank waarvan gezegd wordt dat hij van alle klanken het dichts komt bij de oorspronkelijke, scheppende oertrilling van het Universum. Bij het woord ‘AUM’ (vaak geschreven als OM of OHM) hoort ook een prachtig symbool. Het symbool representeert de mantra ‘AUM’ en aan iedere afzonderlijke klank (letter) wordt een betekenis gegeven: - A  (2 in het symbool) is de meest open en diepe keelklank (aaah). Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor aandacht naar buiten, in de wereld zijn, het materiële. - U (3 in het symbool)  is de klank die het meest voor in de mond ligt (oe). Dit is he

10 redenen om aan yoga te doen.

10 redenen om aan yoga te doen Mensen zeggen wel eens tegen mij “maar jij doet toch aan yoga? Waarom ben je dan toch nog zo gestresst?” Mijn standaard antwoord is dan “je had me moeten zien vóórdat ik aan yoga deed!”. En was het echt zo erg? Ehm… Ja! Vroeger was ik om de haverklap overspannen, nu zit er elke keer een langere periode tussen mijn burn-outs en duren ze korter. Je zal je cynisch afvragen of het dan wel echte burn-outs zijn? En waarom ik er dan niets van leer? Geloof me, ik heb er heel veel van geleerd. De laatste keer ben ik heel beheersd en onder begeleiding van een psycholoog naar de afgrond gegleden… en binnen een jaar was ik weer boven Jan. Ik denk echt dat het door Yoga komt! Waarom zou je aan yoga beginnen? Hier hebben we tien goede redenen! Yoga is geschikt voor iedereen, het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe slecht je conditie is. Hoe strammer je bent, hoe sneller je resultaat voelt! Het maakt ook niet uit of je het eens per week of dagelijks d